Onze stichting was medesponsor van dit evenement.

Gezellige reünie Tour van Drie Oostvoorne

Henk Verhaar (links) reed de bezemwagen met hulp van zijn vrouw An. Zoon Arie en dochter Sjaan waren (Foto: Rein Wolters)
 
OOSTVOORNE – Kreten van herkenning, klappen op schouders, volop omarmingen en smakkende kussen. De ruim driehonderd deelnemers aan de reünie voor deelnemers van de Tour van Drie en Meisjes Driedaagse van vakantiecentrum Kruininger Gors in Oostvoorne hadden elkaar dertig jaar of langer niet gezien. Jongetjes en meisjes van toen zijn nu vader of moeder of zelfs oma of opa en staken hun trapjes omhoog niet onder stoelen of banken.

Trots toonden ze zondag 30 augustus op het terrein van kampeervereniging Landzicht foto’s van toen en nu en het weerzien werd voorzien van smakelijke herinneringen onder het klinken van de glazen.

Begin
Zo’n vijftig jaar geleden begon de Tour van Drie voor jongens op Landzicht als een vorm van vakantiebesteding. Drie dagen achtereen was het hoofdthema fietsen en sporten in allerlei vormen. Wie de meeste punten bijeen sprokkelde mocht de gele trui dragen, afgekeken van de Tour de France.

Net als bij de ‘Grote Ronde’ werd gereden met gesponsorde merkenploegen. “Doorgaans twintig met elk tien renners,’’ brengt Henk Verhaar in herinnering. Hij was chauffeur van de bezemwagen die altijd als laatste achter de ruim één kilometer lange tourkaravaan reed. Aan kop ging de geluidswagen van dagblad Het Vrije Volk met de legendarische Wim Hollander aan het stuur. Hij liet de karavaan slingeren door de dorpen op Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee naar complexen waar werd gesport, gerust en enorme hoeveelheden boterhammen en melk werden verslonden.

Happening
Overal waar de groep zich vertoonde stond wel een burgemeester gereed om de deelnemers te begroeten, een startschot te geven of prijzen uit te reiken. ‘’Het was een geweldige happening die helaas sinds 1988 tot het verleden behoort,’’ brengen de broers Henk en Aart Versluis in herinnering. Als kind al deden ze mee aan de wedstrijden om zich daarna verdienstelijk te maken binnen de omvangrijke organisatie van de Tour van Drie. Henk’s dochter Iris – toen een prille meid – deed in de jaren zeventig mee aan de Meisjes Driedaagse en brengt trots haar overwinning met een krantenartikel van Het Vrije Volk-Metropool in herinnering. ‘’Het was een heerlijke, onbezorgde en vooral sportief een heerlijke tijd,’’ memoreert ze.

Foto’s

Tourfotograaf Jan van Staveren (84) en zijn dochter Sandra beamen dat. Jan schoot vele duizenden foto van de ploegen in actie. Een aantal hiervan staat op een cd met achthonderd foto’s, die ter gelegenheid van de reünie – georganiseerd door Ed Kooijmans en Lex Breel – is uitgebracht. Wie hier belangstelling voor heeft kan dit laten weten via 065322737 of via tourvandrie@gmail.com.