Krant AD Voorne en putten – Laatste update: 21-02-18, 08:48 

Nieuwe ambulancepost moet voor betere aanrijtijden zorgen

Voorne-Putten krijgt een nieuwe ambulancepost. Deze komt langs de N57 aan de Zwartedijk in Hellevoetsluis. De nieuwe post vervangt de huidige bij de Haringvlietdam-Noord. De ambulances kunnen hierdoor sneller bij mensen zijn die hulp nodig hebben, vertelt een woordvoerder van de Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond.

Hoeveel het precies scheelt, hangt af van de plek waar de ambulance moet zijn. ,,Maar op de lange afstanden scheelt het echt wat tijd, en dan heb je het niet over seconden.’’ De Ambulancezorg Rotterdam Rijnmond hoopt de nieuwe post nog voor deze zomer in gebruik te nemen. Op de nieuwe plek komt een semi-permanent gebouw te staan.

Ziekenhuis

Wethouder Hans van der Velde van de gemeente Hellevoetsluis, die de vergunning heeft verleend voor de nieuwe locatie, is erg blij met de nieuwe ambulancepost. Hij gaat ervan uit dat de ambulancevoertuigen dadelijk veel plekken op het eiland beter kunnen bedienen. ,,De aanrijtijd van de ambulances op Voorne-Putten is belangrijk voor de veiligheid en spoedzorg op ons eiland. Omdat de aanrijtijden vanwege de afstanden naar de ziekenhuizen en verkeersdrukte regelmatig in het geding zijn, maken we ons hard voor elke verbetering die we daarbij kunnen bereiken’’, zegt hij.

Gemeenten op Voorne-Putten maken zich al een tijdje grote zorgen over de spoedzorg op het eiland. Door het verdwijnen van de huisartsenpost in Hellevoetsluis, de inperking van de spoedeisende hulp in Spijkenisse en het gebrek aan een volwaardig ziekenhuis op het eiland, moeten patiënten die hulp nodig hebben steeds verder reizen voor zorg. Ambulances zijn daardoor steeds langer onderweg en halen niet overal de geldende aanrijtijden (15 minuten).

De gemeenten proberen verzekeraars en ziekenhuizen nu zover te krijgen dat ze maatregelen treffen om daar verandering in te brengen. Het verbeteren van de aanrijtijden van ambulances is één van de aandachtspunten. Daarnaast pleiten de gemeenten onder meer voor een betere spreiding van de huisartsenposten en eerste hulp afdelingen in de regio.