OVER HET PARK

Het Kruininger Gors is gelegen aan het watersportgebied Brielse Meer, nabij Oostvoorne.
Dit is het grootste recreatiepark van Nederland met vele honderden caravans en circa 1400 houten
vakantiehuisjes en circa 300 caravans.

Recreatiepark Kruininger Gors

Het Gors is omstreeks 1926 ontstaan als een soort wilde camping. Badgasten uit Rotterdam die enige dagen aan zee wilden blijven, brachten er de nacht door in zelfgemaakte hutten en tenten. Na de oorlog werd het kampeerterrein Kruininger Gors officieel opgericht. Het recreatiepark was daarna eigendom van de gemeente Rotterdam en nadien van de Gemeente Westvoorne. In 1994 Is het geprivatiseerd en verkocht aan Molecaten te Hattum.

Het Kruininger Gors is inmiddels voor veel Rotterdammers een begrip geworden.  Kruininger Gors aan het watersport gebied Brielse Meer is het grootste recreatiepark van Nederland. Al meer dan vijfenzestig jaar komen gezinnen uit de Randstad hier voor hun weekenden en vakanties. De vele laantjes en veldjes maken Kruininger Gors tot een gezellig recreatiedorp met een vrolijke sfeer. ‘Het Gors’ heeft eigen zandstranden aan het Brielse Meer. Er zijn ligplaatsen voor kleine boten en een trailerhelling, vanwaar u direct het meer op vaart.Een stukje vrije natuur op steenworp afstand van Rotterdam.

Hieronder ziet u twee videofilms over het park.

De omgeving

Westvoorne
Gezegend met twaalf kilometer strand, bossen, een uniek duingebied, en een weids platteland. Drie bijzondere kernen, en een bevolking die het leven een bijzondere inhoud weet te geven.

Kust- en watersporten
Voor een dag aan zee is het strand zowel in Oostvoorne als in Rockanje zeer geschikt voor families met kinderen. Ook aan de zuidzijde van de Maasvlakte vindt u een strand, met 1600 parkeerplaatsen. Het is een ideale plaats voor surfers, en de aaneengeschakelde hoge duinenrij biedt ‘hanggliders’ en ultralichte vliegtuigjes de perfecte gelegenheid zich in de lucht te lanceren. Het is een uitstekende locatie voor sporten als parasailing, ultralicht vliegen, scuba diving en zee-kayakken.

Westvoorne is omringd door water en biedt alle vormen van watersport. Er is een uitgebreide mogelijkheid om te windsurfen of te duiken, zowel op de binnenwateren als het Oostvoornse Meer, Brielse Meer, het Haringvliet en de open zee.

Cultuur
In de 13e eeuw zijn de eerste duinen ontstaan. Uit de uitlopers van de tot daarachter reikende zeearmen zijn schitterende duinmeren ontstaan temidden van een natuurlijke weelde van flora en fauna. Voorne’s ‘Burcht van Heren’, tegenwoordig bekend als de ‘Jacobaburcht’, dateert uit deze tijd. De hedendaagse culturele attracties worden met name gevormd door de drie particuliere musea. Het Oldtimermuseum de Rijke herbergt een unieke collectie van oldtimer personen- en vrachtwagens alsmede andere antiquiteiten. Aan de Duinstraat 18 te Rockanje zijn drie originele duinwoninkjes, daterend van 1850-1910, geplaatst en geheel authentiek ingericht. Deze behoren tot het openluchtmuseum De Duinhuisjes. ‘In den Halven Maen’ is een klein museum van oude kruidenierswaren, blikverpakking en tabaksartikelen, ondergebracht in een oude kruidenierswinkel.

Natuur
Het is altijd een genoegen om te fietsen, wandelen, paardrijden of simpelweg te genieten in de bossen en duinen van Voorne. ‘Voornes Duin’ is een van de meest belangrijke natuurgebieden in West Europa.

Meer dan 60% van de in Nederland voorkomende vogelsoorten broeden in dit rijke en gevarieerde gebied. Veel bekijks krijgen de lepelaars bij het Quakjeswater en de aalscholverkolonie bij het Breede Water. De unieke flora van Voornes Duin biedt u, naast vele andere soorten, onder andere de Koningskaars, Wederik, Wilgenroos en Sleutelbloem. En met enig geluk kunt u ineens oog in oog staan met een van de grote dieren die vrijelijk in dit duingebied rondlopen: een Shetland pony of misschien een indrukwekkende Galloway-koe die graast in de duinen.

Bereikbaarheid

Molecaten Park Het Kruininger Gors 
Gorsplein 2
3233 XC Oostvoorne

Tel: (0181) 48 27 11

Wie werkt bij Kruininger Gors?